De geschiedenis van de creditcard

De geschiedenis van de creditcard gaat terug tot de jaren 40 in Amerika. In 1946 ontstond eigenlijk al de creditcard. Een bank in Amerika bracht namelijk een kartonnen kaart uit voor mensen die niet met cash wilde betalen. Dit kartonnen kaartje noemde ze ‘Charge-it’. Het idee was dus dat de winkelier de rekening door middel van de Charge-it opstuurde naar de bank waardoor de bank het bedrag vervolgens voorschoot. Op die manier hoefde je dus geen contant geld in je portemonnee te hebben om te kunnen betalen.

Frank McNamara had een paar jaar later een soortgelijk idee toen hij zijn portemonnee was vergeten bij een etentje. In 1949 richtte Frank McNamara de Diners Club op waarmee hij plastic pasjes verleende aan mensen die ermee konden betalen in restaurants. Hierdoor hoefde ze dus wederom geen cash op zak te hebben. Frank McNamara’s Diners Club is uiteindelijk uitgegroeid tot algemene creditcardmaatschappij. Deze is helaas niet in Nederland actief.

In 1959 kwam American Express met de ‘charge card’ als alternatieve betaalwijze voor Travellers cheques. Deze betaalwijze werd populairder waardoor de Bank of America in 1966 kwam met de BankAmericard dat later uitgroeide tot ‘Visa’ zoals wij het kennen. Als reactie daarop ontstond de InterBank Card Association, dit bedrijf staat nu bekend als Mastercard.

In Nederland zijn er eigenlijk drie merken actief. Mastercard creditcard en Visa creditcard zien we het vaakst terugkomen. Deze hebben ook een wereldwijd dekkend netwerk. De American Express richt zich vooral op het wat luxere segment. Je hebt een hoger inkomen nodig en je kan er grotere uitgaven mee doen.