Roy-data kan je geld besparen

ik wil mijn auto verkopen

Roy-Data is het database waarin autoverzekeraars het aantal schade vrije jaren registreren. Een schadevrij jaar is een jaar waarin je geen verzoek aan de verzekeraar hebt gedaan om de kosten van je schade te vergoeden. Dit systeem is voor iedere verzekeraar verplicht om te gebruiken, zodat het overstappen van verzekeraar makkelijker wordt gemaakt. Door meerdere schadevrije jaren te hebben kun je korting krijgen op je premie, je bespaart dus geld door veiliger te rijden eigenlijk. Voor de verzekeraars is dit ook voordeliger omdat ze minder schadeclaims krijgen door dit systeem. Hierdoor kunnen ze korting geven aan de veilige bestuurders.

Hoe verander je van verzekeraar?

Als je van verzekeraar wilt veranderen is het hebben van de Roy-Data zeer belangrijk. Hiermee kan jouw nieuwe verzekeraar jou al vanaf het begin korting geven op je premie, als ze zien dat je bij je oude verzekeraar schadevrije jaren hebt opgebouwd. De nieuwe verzekeraar heeft toegang tot dit database en kunnen dus gelijk bezitten over de schadevrije jaren, heel handig dus voor jou. Het voorkomt je namelijk heel veel administratief werk, je hoeft niet meer te klooien met veel papieren, zoals dat vroeger vooral ging. Het overstappen van verzekeraar is dus veel makkelijker geworden door de komst van dit systeem.

Wat te doen als er geen data is?

Het kan soms zijn dat als je van verzekeraar wilt veranderen dat er geen data van je schadevrije jaren beschikbaar is. Toch moeten verzekeraars dit tot 6 maanden nadat je stop zegt bijwerken. Maar soms klopt het ook dat er geen data is van jouw schadevrije jaren doordat ze niet meer geldig zijn. Dit gebeurt namelijk als je te lang doet over het kopen van een nieuwe auto/ het kan zijn dat de data dan niet meer geldig is, je moet dan weer opnieuw in de ranglijst beginnen van de verzekeraar, en betaal je dus weer de volle mep. Dit kan je voorkomen door na de verkoop van je auto gelijk een nieuwe te kopen.