Zo bescherm jij je merk

Je bent bezig met het beginnen van je eigen bedrijf, gefeliciteerd! Een mooie, volgende stap in je carrière. Wel komt er een hoop bij kijken. Een hoop nieuwe dingen als startende ondernemer. Wat je waarschijnlijk als een van de eerste dingen bent tegengekomen is het registeren en beschermen van je merk. De meeste mensen schrikken hiervan, omdat ze ervan uitgaan dat je met het verzinnen van je eigen merknaam direct beschermd bent. Helaas werkt dat niet zo en zijn er nog een aantal stappen die je moet uitvoeren om zeker te zijn dat je verder kunt gaan met de merknaam die jij voor je bedrijf verzonnen hebt. Hoe doe je dat?

Registreer je merknaam

Bij een merkenbureau kun je eenvoudig je merknaam registreren. Je kunt dit natuurlijk zelf online opzoeken, maar zo weet je wel zeker dat je merknaam direct op de juiste manier geregistreerd is. Wat je hierdoor ook weet? Dat je recht hebt op het gebruiken van je merknaam. In sommige gevallen komt het weleens voor dat het helaas toch niet mogelijk is zijn of haar merknaam te gebruiken. Dit is natuurlijk heel storend, omdat de merknaam in de meeste gevallen al aangeeft wat je als bedrijf biedt en het geeft je bedrijf karakter.

De gevaren van het niet registreren van je merknaam

Je bent volgens de wet verplicht je merknaam te registeren. Doe je dit niet? Dan loop je groot risico een hoge boete te krijgen. Je kan dan ook niet verder met de merknaam die je zonder registratie hebt gebruikt. Zo kan je op de lange termijn ook geen logo’s maken en je merk promoten. Vroeg of laat word je opgespoord en is de kans groot dat er een rechtszaak wordt gestart tegen je bedrijf. Dit wil je natuurlijk absoluut voorkomen, dus zorg ervoor als één van de eerste stappen je merknaam te registreren.